Skip to main content

Bart Jansen

Het Aangereden Dierenboek | The Observers Book of Roadkill

Het Aangereden Dierenboek | The Observers Book of Roadkill


Het Aangereden Dierenboek | The Obeservers Book of Roadkill

Exemplarisch boek over 's Neerlands fauna | Exemplary book about Dutch wildlife

ISBN/EAN: 978-90-9021918-9
NUR: 430 Fauna
pages: 18
50 x 80 x 50 cm, mixed technique

 

Ja dat doen ze, de dieren. Aangereden worden. Het is een vreemdsoortige eigenschap van ze. Ikzelf bijvoorbeeld zou niet graag aangereden worden. Niet alleen is het ontzettend veel gedoe naderhand, en geregel enzo. Maar het doet ook zo’n zeer. En soms ben je dood.
De dieren echter, schijnen daar toch heel anders over te denken, en ze blijven dan steeds vol verve aangereden worden, alsof je pas meetelt als je geraakt bent door een mercedes.
Ik begon het een aantal jaren terug ook te zien, die constante stroom van aangereden dieren. Toen ben ik ze maar gaan verzamelen, zodat ze ten minste niet voor niks waren platgereden. Ik besloot een boek over ze te maken. Alsof platte konijnen een andere soort zouden zijn dan gewone konijnen. En platte uilen een ander soort uilen. En platte eekhoorns een heel apart soort eekhoorn, die je kan aaien.
Niet met foto’s, dat was niet nodig: een foto is plat, maar ze waren al plat. Dus dan maar zo, rudimentair opgezet, gepreserveerd zoals ik ze vond. In een boek. Het weegt 60 kilo en is het onhandigste boek dat er is. En het stinkt. En het staat hier. Ik denk dat ik het ruik.
Het heeft een ISBN nummer maar niemand koopt Het Aangereden Dierenboek.
Het is slechte handel.

Maar het bestaat toch.

 

More from Roadside Residue